Valaistussuunnittelu yhdistää sisustuksen ja arkkitehtuurin

Valaistussuunnittelu auttaa rakentajaa ja remontoijaa valitsemaan sopivat valonlähteet eri käyttötarkoituksiin sekä oikeat paikat niiden sijoittamiselle. Valaistussuunnitelma toimii myös työohjeena sähköurakoitsijalle ja sen perusteella on helppo kilpailuttaa eri valaisintoimittajat. Sopivan valaistusratkaisun löytämiseen ei ole yksinkertaista ohjetta, vaan suunnittelmassa täytyy aina huomioida niin ikkuinoiden ilmansuunnat ja määrät, pintamateriaalit kuin tilan käyttötarkoituksetkin. Tässä jutussa kerrotaan kuvaesimerkein eri valaistusratkaisuista ja niiden vaikutuksista sisustukseen.

Valaistussuunnittelu huomioi tilojen käyttötarkoitukset

Valaistussuunnittelu lähtee tilan toimintojen ymmärtämisestä, eli siitä, millaista valoa tilassa tarvitaan. Hyvä yleisvalo tarvitaan jo siivoamista varten, mutta rentoutumista ajatellen kirkas valo ärsyttää näköaistiamme. Valaistusratkaisun monipuolisuus on siis kaiken a ja o.

Katosta ripustettava sisustusvalaisin tai plafondi ei riitä antamaan tasaista yleisvaloa tilaan. Parhaimman yleisvalon saat, kun sijoitat useita pienempiä valonlähteitä kattopintaan. Parin metrin välein sijoitettuina alasvalojen ei tarvitse edes olla kovin suuritehoisia riittääkseen valaisemaan tilan työskentelytasoon asti. Huonekorkeus vaikuttaa valokeilan koon valintaan – kapeampi keila ulottuu pidemmälle.

Yleisvalaistuksen himmentämismahdollisuuden avulla saat helposti säädettyä valon kirkautta myös niihin hetkiin, jolloin kaipaat pehmeämpää valoa.

Kuvan wc:n valaistusta säädetään kahden kytkimen avulla – toisen kytkimen takana on Winledin kaksi kapean valokeilan suunnattavaa spottia ja peilivalo, toinen kytkee päälle seinäwc-koteloinnin takana olevat led-nauhat ja ripustusvalaisimen. Himmeämpi wc-valaistus on etenkin yöaikaan silmille ystävällisempi.

Värilämpötilan vaikutus

Yksi useimmin esille tulevista valaistuskysymyksistä liittyy valaisimen värilämpötilan valitsemiseen. Valitako keltaisempaa, hehkulampun sävyä muistuttavaa valoa vai valkoisempaa valoa, jota ikkunoistakin meille tulvii?

Valkoisempi valo on kirkkaampi ja piristävä. Sen valoteho on parempi ja sen vuoksi sitä käytetään tiloissa, joissa tarvitaan paljon valoa. Esim toimistossa, työhuoneessa, portaikossa ja muilla kulkuväylillä valintana voisi olla 4000K värilämpötila.

Kuten luonnossakin, iltaa kohden aurigonvalo muuttuu keltaisemmaksi, ja sitä myös ihmissilmä odottaa keinovalolta. Moni meistä haluaakin kotiinsa yleisvaloksi pehmeämmän valon, joka koetaan rentouttavana ja kodinomaisena. Suosittu, hieman hehkulamppua valkoisempi valovärilämpötila on 3000K.

Kuvassa on yleisvalona Winledin alasvalot värilämpötilalla 3000K ja epäsuorana valona värilämpötilaa muuttava led-nauha kattopalkin molemmin puolin. Led-nauhan 3000K väri ja ikkunoista tuleva valkoinen auringon valo riitelevät päiväaikaan sävyeroillaan.

 

Suosi pohjoisen puolen tiloissa kylmempää valoa!

Värilämpötilan ja valotehon säädettävyys

Kuten jo sanottua, valaistussuunnittelussa valonlähteiden monipuolisuus ja säädettävyys auttaa valaistusta mukautumaan tilan käyttötarpeen mukana. Työskentelytason valaistukseen sopii hyvin epäsuoravalo, jolloin se ei häikäise työskentelijää. Tässä on tietysti huomioitava niin valaistuksen teho kuin häikäisevien pintojenkin osuus. Keittiön välitilanauhan tehon on hyvä olla yli 10W/m ja värintoistoindeksin vähintään 80.

Kuvan keittiön valaistus koostuu katon alasvaloista, välitilan led-nauhasta, palkin värilämpötilasäädettävästä valonauhasta, liesituulettimen valosta sekä sisustusvalaisimista. Palkin valonauhat on säädetty nyt kylmemmälle valolle ja myötäilevät ikkunoista tulevan päivänvalon sävyä. Iltavalaistuksella näin valkoinen valo koetaan kuitenkin helposti kalseaksi ja kylmäksi.

Epäsuora valo ei häikäise

Epäsuora valo tarkoittaa sitä, että valonlähteestä saatu valo heijastetaan toisen pinnan kautta eli itse valon lähde ei jää näkyville. Epäsuoralla valaistuksella saavutetaan häikäisemätön ja tasainen valaistus, mikä koetaan miellyttävänä.

Epäsuora valaistus ei kuitenkaan yksistään ole hyvä tapa ratkaista kodin valaistusta, sillä ympäristön kokemiseksi tarvitaan myös suoraa valoa ja kovia varjoja.

Epäsuoravalo on ihanteellinen saunassa ja keskilaudetta valaisemalla, myös turvallinen.

Onnistunut valaistussuunnittelu hyödyntää tilan muotoja, palkkeja ja pilareita

Pätevä valaistussuunnittelija osaa nähdä tilan mahdollisuudet ja muuttaa haasteellisemmatkin paikat eduksi. ”Mitä et voi piilottaa, korosta” pätee tässäkin, ja valaistuksella korostaminen on todella helppoa. Koteloinnit, alaslaskut, ulokkeet ja muut rakenteelliset ratkaisut voidaan hyödyntää valaistuksen avuksi.

Onnistunut toteutus on valaistuksessa myös tärkeää. On muistettava, että valo seuraa pintoja aina suoraviivaisesti ja muodostaa varjon, kun jokin kappale osuu eteen. Etenkin led-nauhat tulee kiinnittää aina yhtä etäälle seinäpinnasta, jolloin varjo muodustuu tasaisesti.

 

Kaikki edellä esitetyt kuvat ovat kohteesta, jonka kiinteä valaistus on toteutettu Winled-valaisimilla.

Ota yhteyttä – meillä on IDEAA myös valaistusasioihin!

Suunnitteluterveisin,
Memmu, Kati ja Riikka

Valokuvat: Jonathan Melartin / Aftersunset Photography