Arjen luksus sisustuksessa

IDEAA -tiimi sai tehtäväkseen Asta 2020 -messuilla kertoa messuvieraille ajatuksia arjen luksuksesta. Lähestyimme aihetta pohtimalla, mitä arjen luksus itsellemme tarkoittaa ja kysyimme samaa myös seuraajiltamme. Lyhyesti voisi tiivistää, että arjessa luksuskokemus syntyy hyvinvoinnista, rentoutumisesta, elämästä nauttimisesta sekä omasta että läheisten kanssa vietetystä ajasta.

Kodit, työpaikat ja muut tilat, joissa arkea vietetään, ovat keskeisessä osassa luksuskokemuksen saavuttamisessa ja käytännössä muodostavat siihen tarvittavat puitteet. Messuvieraille kerroimme vinkkejä arjen luksukseen arkkitehti-, sisustus- ja kiintokalustesuunnittelun keinoin. Arjessa luksus ei tarkoita kallista ylellisyyttä, vaan asioita, joita voidaan toteuttaa ilman suurta rahallista panostusta. Halusimme jakaa nämä vinkit myös IDEAA blogissa, joten tässäpä ne, olkaa hyvä!

Arjen luksus saa alkunsa arkkitehdin työpöydällä

Arkkitehtisuunnittelu on vaihe, joka luo pohjan kaikille sitä seuraaville suunnitteluvaiheille ja vaikka silloin lukitaankin ns. ”isot linjat”, on niillä merkittävä vaikutus myöhemmin mietittäviin yksityiskohtiin.

Suurista linjoista esimerkkinä rakennuksen sijoittaminen tontille. Hyvässä suunnittelussa huomioidaan ilmansuunnat ja niiden vaikutus sisätilojen valoisuuteen ja näkymiin. Yhteys luontoon luo arjen luksusta siinä missä käytännöllinen reitti kotiovelle ja ilta-aurinkoon avautuva terassi.

Arkisia yksityiskohtia on tärkeä miettiä jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa. Kotiin saavuttaessa on kätevää, että kauppakassin kanssa pääsee helposti keittiöön, eteisessä on riittävästi tilaa säilytykselle ja kuraisen koiran kanssa pääsee lyhintä mahdollisinta reittiä pesupaikalle.

Ammattisuunnittelija miettii käyttäjälähtöisesti juuri tarpeisiisi sopivat tilat ja yhteydet niiden välillä. Lisäksi hän huomioi yhteistyön muiden suunnittelualojen välillä, talotekniikasta sisustukseen. Esteettisyys ja käytännöllisyys yhdessä -niistä syntyy arjen luksus! Eikä hyvä suunnittelu maksa yhtään ekstraa.

Toiminnallisuus edellä sisustusvalinnoissa

Kauniisti sisustettu ja harmoninen tila luo kiistatta arkeen luksusta. Mutta estetiikka ei pelasta, mikäli tila ei toimi käytännössä. Käyttötarkoitus ohjaa siis aina kaluste- ja materiaalivalintoja ja sisustusprojektin alussa kannattaakin hetkisen pohtia sitä, mihin tarkoitukseen tilaa käytetään ja minkälaisia vaatimuksia käyttö tilalle asettaa. Esimerkiksi toisille työtilaksi riittää työpiste oleskelutilan laidalla, kun taas toinen kaipaa äänieristettyä huonetta ja runsaasti säilytystilaa. Arkista luksusta on, että homma toimii.

Rentoutuminen ja kotona oleilu lemmikin, ystävien, perheen tai ihan vaan viinilasin kanssa on monelle meistä just sitä arjen luksusta. Tästä syystä olohuone onkin ehkä se tärkein sisustettava tila ja keittiön ohella myös se käytetyin. Arjen luksusta vaalivan sisustuksen kulmakivenä on hyvin kulutusta kestävät ja helposti puhdistettavat pintamateriaalivalinnat. Myös kalusteiden ja tekstiilien täytyy sietää aikaa ja elämää, jottei se rentouttava hetki kotona muutu harmitukseen siitä, että sisustus näyttää kulahtaneelta ja tunnelma on vääränlainen. Satsaa siis laadukkaisiin materiaaleihin, jotka palvelevat ja miellyttävät silmää vuosikymmeniä!

Tilan toiminnot jäsennellään kalustuksen avulla, jolloin toimiva sijoittelu ja kalusteiden mittasuhteet on käytännön ja sitä kautta myös arjen luksuksen kanssa ratkaisevassa roolissa. Työpaikan, mutta myös kodin tiloissa on huomioitava ergonomia, sisustusta suunnitellessa muista siis kolme tärkeää seikkaa: kroppa edellä, hyvä asento ja helppo liikkuminen. Eli ennen kuin teet hankintoja, suunnittele hyvin ja turvaudu tarvittaessa ammattilaiseen. Virhehankinnat tulee varmasti kalliimmaksi kuin hyvin suunnitteltu ja harkiten ostettu.

Valaistuksella ja akustiikalla arjen luksusta

Tilanteeseen sopivan valaistuksen ja hyvän akustiikan merkitystä kodin tai työpaikan tunnelmassa ja käytännöllisyydessä ei voi tarpeeksi korostaa. Arjen luksusta ei missään tapauksessa ole häikäisevän kirkas tai liian pimeä yleisvalaistus eikä mieltä stressaava hälinä tai jälkikaiunta.

Siivoaminen, työskentely, television katselu ja rentoutuminen vaativat erilaiset valaistusolosuhteet ja niiden luomiseksi on tarjolla monenlaisia ratkaisuja upotettavista kiintovalaisimista vapaasti sijoitettaviin irtovalaisimiin. Jokaiseen tyyliin löytyy varmasti sopiva valaisin ja nykytekniikka mahdollistaa valaistuksen säätämisen helposti vaikkapa älypuhelimella.

Tilan akustiikkaan voidaan vaikuttaa esimerkiksi pehmeillä verhoilla, matoilla ja muilla tekstiileillä, jotka auttavat absorboimaan ääntä. Useinkaan tämä ei riitä, varsinkin kun nykyasumisessa suositaan avaria, korkeita tiloja ja kovia pintoja. Silloin kannattaa hyödyntää tavanomaisten tekstiilien lisäksi laadukkaita akustotuotteita, jotka toimivat samalla tilan sisustuselementtinä.

Mieleiset värit ja sopivat kalusteet voivat olla helppoja valintoja, mutta valaistuksen luksien, värilämpötilojen tai akustiikkaominaisuuksien kanssa voi mennä sormi suuhun. Sisustussuunnittelija on tarvittaessa apunasi, mutta hyödynnä myös laatutuotteiden valmistajien tarjoamaa tietoa ja asiantuntemusta. Valaistusasioissa suosittelemme kääntymään vaikkapa Innoluxin puoleen ja monipuolisia akustiikkatuotteita löytyy mm. Yesecon valikoimasta. Tervetuloa tutustumaan tuotteisiin myös IDEAA showroomiin!

Arjen luksus asuu siistissä kodissa

Tuskin kenenkään arjessa sotku tai epäjärjestys luo luksusfiilistä ja niillä on tutkitustikin vaikutusta stressitasoihimme. Toimivilla kiintokalusteilla voidaan edesauttaa kodin järjestyksen säilyttämistä. Jotta tavoite toteutuisi, kiintokalusteiden suunnittelussa on tärkeää huomioida niiden erilaiset ja eri-ikäiset käyttäjät ja pyrkiä siihen, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa.

Arkinen esimerkki on kotiin saapuminen, jossa eteiskalusteet voivat todella sujuvoittaa elämää ja luoda arkeen ripauksen luksusta. Pienten lasten koordinaatio ei vielä riitä asettelemaan takkia henkarille ja usein lapset eivät käytännössä edes yletä ripustamaan takkiansa aikuisen korkeudelle mitoitetulle vaatetangolle. Kengille kätevä teline ja naulakko sopivalla korkeudella mahdollistaa tavaroiden paikalleen laittamisen jopa pikkulapselle. Aikuinen kaipaa ehkä tasoa, jolle laskea kädestään laukku ja avaimet sekä penkkiä, joka helpottaa pukeutumista ja riisuutumista. Nämä kaikki tarpeet voidaan ratkaista kiintokalusteilla.

Eteisestä matka jatkuu keittiöön ja laskutilaa kaivataan päivän ostoksille. Mikäli laskutilaa on keittiössä liian vähän, ne ovat yleensä täynnä tavaraa ja tila näyttää epäsiistiltä. Arkea helpottavat myös monet erilaiset kalustemekanismit ja ratkaisut kuten aamiaiskaappi, joka piilottaa sisäänsä pienkoneiden lisäksi hektisen aamun leipäpussit ja muruset. Perheen pienimmät tulee huomioida myös keittiössä, jotta koululaiset ylettävät astioihin, välipalatarvikkeisiin ja mikroaaltouuniin itsenäisesti ja arki on luksusta myös heille.

Kiintokalustusta suunnitellessa käydään siis varsin yksityiskohtaisesti läpi kodin käyttäjät ja heidän tarpeensa ja tavaransa.

Rentoutuminen ja kotona oleilu lemmikin, ystävien, perheen tai ihan vaan viinilasin kanssa on monelle meistä just sitä arjen luksusta. Tästä syystä olohuone onkin ehkä se tärkein sisustettava tila ja keittiön ohella myös se käytetyin. Arjen luksusta vaalivan sisustuksen kulmakivenä on hyvin kulutusta kestävät ja helposti puhdistettavat pintamateriaalivalinnat. Myös kalusteiden ja tekstiilien täytyy sietää aikaa ja elämää, jottei se rentouttava hetki kotona muutu harmitukseen siitä, että sisustus näyttää kulahtaneelta ja tunnelma on vääränlainen. Satsaa siis laadukkaisiin materiaaleihin, jotka palvelevat ja miellyttävät silmää vuosikymmeniä!

Tilan toiminnot jäsennellään kalustuksen avulla, jolloin toimiva sijoittelu ja kalusteiden mittasuhteet on käytännön ja sitä kautta myös arjen luksuksen kanssa ratkaisevassa roolissa. Työpaikan, mutta myös kodin tiloissa on huomioitava ergonomia, sisustusta suunnitellessa muista siis kolme tärkeää seikkaa: kroppa edellä, hyvä asento ja helppo liikkuminen. Eli ennen kuin teet hankintoja, suunnittele hyvin ja turvaudu tarvittaessa ammattilaiseen. Virhehankinnat tulee varmasti kalliimmaksi kuin hyvin suunnitteltu ja harkiten ostettu.

Kiintokalusteet helpottavat kodin ylläpitoa

Kodinhoitohuone on huoltokeskus, jossa usein vallitsee kaaos ja pyykinkäsittely voi tuntua vastenmieliseltä ajatukselta. Hyvällä suunnittelulla tästäkin tilasta voidaan tehdä viihtyisä ja ennenkaikkea arjessa toimiva. Pyykinkuivaukselle ja silityslaudalle varataan tilasta tarvittavat paikat ja siivousvälineiden säilytykselle suunnitellaan tarpeeksi tilaa. Talotekniikka voidaan piilottaa esim. liukuoven taakse ja saunan lauteiden alapuoli voidaan hyödyntää kekseliäästi säilytystilana. Ammattilaisen käsissä säilytyspulmat on tehty ratkaistaviksi!

Vaatesäilytys voi sijaita kätevästi lähellä pyykkihuoltotilaa esim. walk-in-tyylisessä vaatehuoneessa. Usein vaatteet kuitenkin säilytetään makuuhuoneessa, joissa komerot voidaan varustaa erilaisilla vetokoreilla, lokeroilla ja vaatetangoilla perinteisten hyllykaappien sijaan. Lasten huoneessa liukuovikaapit kätkevät pikkulapsivaiheessa kätevästi sisäänsä lelut ja askartelutarvikkeet ja lasten kasvaessa kaapit muuntuvat helposti vaatteiden ja harrastusvälineiden säilytykseen.

Muuntojoustavuus on arjen luksusta tilojen käytössä ja sisustuksessa -ammattisuunnittelijan avulla voit saada nykyisestä kodistasi enemmän käytännöllisyyttä irti estetiikkaa unohtamatta!

 

 

Toivottavasti sait blogista hyviä vinkkejä arkesi luksuselementteihin -koko sisustusta ei välttämättä tarvi uudistaa, vaan pienilläkin jutuilla saat paljon aikaiseksi. Panosta arkisiin hetkiin ja nauti kodistasi!

Luksusterveisin,
Memmu ja Riikka